Olika former och färger har olika budskap

Olika former och färger har olika budskap

När man hittar en designad pryl i en butik vet man ganska direkt om den tilltalar en eller inte. Ofta behöver man både se och känna på prylen för att veta om man gillar den. Men vad är det då som avgör om man gillar designen eller inte? Här nedan ska vi reda ut vad olika former och färger symboliserar och utstrålar. För den som önskar starta en hemsida för just designprylar så rekommenderas att kolla på loopia rabattkod för att hitta bästa pris för webhotel för sidan.

Former och färger symboliserar något

När man ser på en pryl som har en speciell design får man ett intryck av vad prylen står för och vad den symboliserar. För många sker detta undermedvetet och det är kanske inget man egentligen reflekterar över i stunden. Dock är det en hel del i det undermedvetna som bestämmer och avgör ens känsla för prylen.

Vad form symboliserar

Ett föremåls form har stor inverkan på hur vi uppfattar föremålet. En spetsig pryl med vassa kanter ger ett hårt och vasst intryck, medan en pryl med mer rund och mjuk form ger en mer snäll känsla. Ett horisontellt föremål upplevs som mer lugnt och harmoniskt än ett vertikalt. Samtidigt utstrålar ett vertikalt föremål mer energi och kraft än ett horisontellt.

Vad färger symboliserar

När det gäller färger så har dessa en inverkan på oss människor. Om man börjar fundera på hur färgerna påverkar oss kan man klura ut hur det ligger till. Till exempel förknippas färgen rött ofta med varning, blod, stopp men också kärlek. Grönt brukar förknippas med lugn och ro men även med natur och miljö. På tal om miljö så kan även färgen brunt förknippas med miljön. Rosa toner brukar upplevas som mer feminina medan blåa som mer maskulina. Hur man uppfattar färgerna kan dock bero lite på varifrån man kommer. Gult kan exempelvis i vissa religioner stå för falskhet, medan den för oss i norden och Europa vanligtvis förknippas med energi och glädje. Det är gissningsvis på grund av att solen är just gul som vi gör denna koppling. Färgen svart brukar däremot nästan överallt i världen kopplas till ondska, hat och uppror. Svart tillsammans med rött ger ett starkt visuellt intryck, och dessa färger används därför ofta vid till exempel uppror och demonstrationer för att påkalla uppmärksamhet.

Precis som färger symboliserar även färgkombinationer något för oss. Det finns massor av sidor på internet som visar färgscheman och berättar hur olika färger hör ihop eller står i kontrast till varandra. För att ta reda på vilka färger som är kontrastfärger eller skapa ett triadiskt färgschema använder man sig av ett färghjul. Olika färgkombinationer kan uppfattas av betraktaren på olika sätt och framkalla olika känslor.

dante