Kvinnliga samtida designers

Kvinnliga samtida designers

1. Vivienne Westwood (1941- )

Brittisk modedesigner.

Vivienne slog igenom på 1970-talet och är en av vår tids mest ikoniska modeskapare.

Tillsammans med sin sambo Malcom McLaren öppnade hon på 1970-talet en klädbutik i London, och med sin provokativa design skapade hon det engelska punkmodet.

År 1992 fick hon motta utmärkelsen Officer of the Order of the British Empire av Englands drottning som tack för sitt arbete och inflytande på brittiskt mode. Idag driver Vivienne Westwood ett av världens största modeimperium.

2. Lisa Larson (1931-)

Svensk keramiker.

Lisa Larson är en mycket omtyckt och folkkär keramiker. Mellan 1954 och 1980 var Lisa verksam på Gustavsbergs Porslinsfabrik där hon arbetade med bruksgods, unika produkter och prydnadsgods, och skapade flera 100 designklassiker.

År 1958 slog hon igenom med serien ”ABC-flickor”, som är en av hennes mest populära serier.

Efter tiden på Gustavsberg har Lisa ägnat mer tid åt sitt eget skulpterande och arbetat som frilansdesigner för bland annat Höganäs, Rörstrand, Åhlens och Rosenthal.

3. Patricia Urquiola (1961- )

Spansk arkitekt och industridesigner.

Patricia är en av de främsta formgivarna inom samtida italiensk design, och har fått flera priser för sitt arbete. 1996 blev Patricia designchef för Lissoni Associati, och öppnade sin egen studio 2001, och har sedan dess samarbetat med många stora internationella märken.

dante