Design – genomsyrar allt

Design – genomsyrar allt

Design genomsyrar allt vi ser omkring oss. Alltifrån byggnader, till bilar, kläder, tyg, möbler till mjukvara som datorprogram, hemsidor och appar. Design är helt enkelt ett begrepp som beskriver ett föremåls konstruktion.

Exempelvis kan det handla om utseendet på hotell, vilket beskrivs i en artikel från Svenska Dagbladet. ”Ett hotell är en sorts teater”, uttrycker Jacques Garcia som är en känd designer och arkitekt från Frankrike. Han har ritat och designat flera framgångsrika hotell i inflytelserika städer såsom Marrakech, Venedig, Paris och New York.

Ett relativt nytt område för design är mobilskal, vilket fullständigt har exploderat de senaste åren. Mobilskal har tagit design till oanade höjder. Något av det mest extrema gällande detta är något som Dagens Nyheter skrev om nyligen, nämligen mobilskal som ser ut som pistoler. Detta blev till och med något som Polisen gick ut med varning om. ”De riskerar att utsätta såväl bäraren som andra människor för svåra situationer”, uppgav Ola Österling vid Stockholmspolisen.

En annan artikel från Dagens Nyheter berättar om ett nytt mobilskal från Snowden. Detta mobilskal har förmågan att larma om en iPhone är avlyssnad. Framställandet av denna produkt är än så länge i ett begynnande skede. Tanken är att iPhonens simkort läggs i detta skal istället för i telefonens avsedda plats för simkort. När simkortet är ihopkopplat med telefonen via telefonskalet så ska skalet kunna larma till ägaren ifall någon icke behörig är i färd med att komma åt telefonen för att avlyssna trafiken. Detta är design på nya kreativa sätt.

Ett företag med en hemsida, som pratar om design ur olika aspekter och vinklar, är företaget Designoneco. De tar bland annat upp hur det är att arbeta med design, kvinnor och design samt hur man har möjlighet få inflytande och påverka genom design. Det är lätt att tänka att design är neutralt, men i själva verket är design något som sänder budskap. Ju mer man förstår detta, desto mer kan man använda sig av det på ett effektivt sätt.

Nationalmuseum har öppnats på nytt under hösten efter omfattande renoveringar. Nyöppningen innebär att man satsat mycket på design och konsthantverk. Det finns fortsatt mycket tavlor på museet, men emellan dessa har man lagt in både konsthantverk och möbler, vilket framhåller design på ett tydligt sätt. Det finns även just nu två temporära utställningar på nationalmuseum. Den ena heter ”Design Stories” och lyfter fram designers som är kvinnor och deras verk. Industridesignerduon A & E handlar den andra temporära utställningen om.

Man behöver alltså inte vara utbildad designer för att ha med design att göra. För design har vi omkring oss ständigt. Det är även fullt möjligt att det du arbetar med till vardags är mer kopplat till design än du tror. Så öppna ögonen, ta in och njut av all fantastisk design runtomkring dig.

dante