5 fantastiska produkter som designats av kvinnor

5 fantastiska produkter som designats av kvinnor

1. Cykelsadeln Bönan

Kerstin B Olsson

Läraren och inredningsarkitekten Kerstin B Olsson har designat ”Bönan” som är en cykelsadel som fungerar att cykla på när man har lång kjol eller klänning på sig.

Cykelsadeln är anpassad efter den kvinnliga kroppen, är extra skonsam för underlivet och passar därför även bra att använda tiden efter att man fött barn.

2. Sportköket

Anna Julie Heilborn

År 1906 tog Anna Julie Heilborn patent på ett smidigt sportkök som man kunde använda för att laga mat var som helst exempelvis på en utflykt eller på en resa.

Sportköket hade ett inbyggt fotogenkök med vissa delar i plåt för att förhindra brand. Köket påminde om ett litet skåp med flera luckor och uppfällbara delar samt plats för bland annat tallrikar, glas och bestick. När maten var färdiglagad gick sportköket att omforma så att det bildade ett bord där man kunde sitta tillsammans och äta.

3. Dörrhandtagssymbolerna Grips

Kerstin Olsson

Kerstin Olssons dörrhandtagssymboler hjälper synskadade att hitta till rätt dörr på offentliga toaletter. Med en hjärtsymbol som placeras på dörrhandtaget kan man avläsa om det är en toalettdörr. Det ingår också en kvinnosymbol, manssymbol och en hjulsymbol för handikapptoaletter som gör det lättare för den synskadade att välja lämplig toalettdörr.

4. Melitta-filtret

Melitta Bentz

Melitta Bentz var en tysk hemmafru som tog fram det första kaffefiltret år 1908.

Melitta älskade själv kaffe och var trött på kaffesumpen som alltid hamnade i kaffet. Hon ville göra godare kaffe och hade en idé om att brygga kaffe med hjälp av pappersfilter.

Melitta experimenterade en tid hemma genom att ta läskpapper från sin sons läroböcker och placera i en mässingskastrull som hon borrat hål i. Kastrullen satte hon på kaffekannan, lade i kaffe och hällde sedan i varmt vatten. På så sätt hade hon löst problemet och kunde hindra kaffesumpen att hamna i kaffekannan.

Idag driver Melitta Bentzs barnbarn företaget som finns över hela världen med över 3.000 anställda. Förutom kaffefilter säljer Melitta även kaffe, kaffebryggare och espressomaskiner.

5. Diskmaskinen

Josephine Cochrane

Den första moderna diskmaskinen uppfanns 1886 av amerikanska Josephine Cochrane och eftersom Josephine avskydde att diska tänkte hon att andra kvinnor troligtvis kände detsamma. Hon funderade och skissade länge på hur man skulle kunna skapa en diskmaskin. När hennes man plötsligt dog och Josephine var tvungen att försörja sig själv gjorde hon slag i saken och tog patent på sin idé.

Hon var en mycket skicklig entreprenör och startade även en egen fabrik som tillverkade hennes diskmaskiner. Diskmaskinen var väldigt dyr att tillverka och det tog lång tid innan diskmaskinen hamnade i vanliga hem. Josephines diskmaskin såldes först in till hotell och restauranger för att sedan ta sig in till de mest välbärgade hemmen. Under 1960-talet blev diskmaskinen vanligare i våra hem.

dante