5 kvinnor som förändrat världen genom sin design

5 kvinnor som förändrat världen genom sin design

Historien är full av kreativa ideér och designlösningar som påverkat vardagen för oss andra.

Här listar vi fem innovativa kvinnor som förändrat världen genom sin design.

1. Mary Phelps-Jacobs (1891-1970 )

Amerikanskan Mary Phelps-Jacobs tröttnade på den hårt snörda korsetten som hindrade kroppsrörelser och formade kvinnokroppen efter dåtidens ideal. Hon konstruerade en bysthållare med hjälp av en sönderklippt näsduk och sidenband, och år 1914 tog Mary patent på sin idé under namnet Caresse Crosby.

Det var uppkomsten till den moderna behån och hon kallade den själv för en rygglös bysthållare.

Korsetten byttes ut mot en bysthållare i ett mjukare material som gav brösten en mer naturlig form. Stadiga bröstband eller brösthållare som gav stöd och form.

2. Anna Connelly (1858 – 1943)

Metallbrandstegen som vi idag kan se på många husfasader togs fram av Anna Connelly år 1887.

Bränder har alltid varit en stor fara i bostadsområden och i högre flerbostadshus är människor alltid extra utsatta. Annas brandstege är idag avgörande för den allmänna brandsäkerheten, och räddar tusentals människors liv varje år över hela världen.

3. Coco Chanel (1883-1971)

Under 1900-talet revolutionerade Coco Chanel modevärlden och kvinnors vardag genom att ta fram kläder med ett mer löst och avslappnat snitt.

Dåtidens kvinnomode med bland annat hårt åtsittande korsetter var skadliga för hälsan och hindrade kvinnornas fysiska rörlighet. Coco Chanel har skapat ikoniska plagg, och såg samtidigt till att kvinnor fick samma bekväma kläder som männen. Coco var även först med att göra sportkläder för kvinnor.

4. Petra Wadström (1952- )

Konstnären och designern Petra Wadström ligger bakom den portabla vattenrenaren Solvatten, som drivs av solljus. Solenergin tas tillvara och omvandlar förorenat vatten till drickbart.

Petra ville skapa en enkel och billig lösning för att hjälpa människor i utvecklingsländer att få rent vatten. Solvatten är en genial lösning på ett stort problem. Mängder av människor i världen har inte tillgång till rent vatten, och varje år dör 1,8 miljoner människor till följd av förorenat dricksvatten. Idag används Solvatten av 50 000 familjer runt om i världen.

Petra tilldelades 2008 det prestigefulla Skapapriset för sin produkt.

5. Mary Anderson (1866-1953)

Mary Anderson uppfann vindrutetorkaren år 1903. Under en resa till New York såg Mary att bilförarna var tvungna att gå ut och torka av snö, regn och smuts från framrutan. De kunde även öppna sidorutan och sticka ut huvudet för att få fri sikt.

Hennes idé om en vindrutetorkare möttes först av motstånd, då man tyckte att det skulle vara onödigt. Idag har miljontals liv har räddats tack vare Marys geniala uppfinning.

dante