Murphys lag för designers

Murphys lag för designers

Murphys lag är tänkespråket som förklarar att om någonting kan gå fel så kommer det också att göra det. Lagen formulerades av Edward Murphy, en flygplansingenjör vid det amerikanska flygvapnet. Han myntade uttrycket år 1947 i samband med att han deltog i ett experiment med en raketsläde. Experimentet slutade med att man tvingades konstatera att alla 16 acceleratorer som användes på släden hade felinstallerats. Murphys lag var född.

Om allt som kan gå fel designmässigt har gjort det för de smyckeskapare vars smycken du hittar hos Jewelrybox vet vi inte. Vad vi vet är dock att du hos dem hittar smycken av hög klass från världskända smyckedesigners som Efva Attling och Georg Jensen. Allt från armband, halsband till örhängen och ringar, för både honom och henne. Exklusivt och snyggt för alla tillfällen i livet.

Fel som kommer att drabba dig i designarbetet

Din dator kommer att krascha när den absolut inte får göra det. Alla som jobbat med någonting jätteviktigt på en dator vet att det är i det avgörande ögonblicket den kraschar. Det finns ett skämt som lyder ungefär: ”låt inte din dator få veta att du har bråttom, de saktar ner om de vet att du går mot en deadline”. Detsamma gäller för övrigt för programmen du använder. Photoshop kommer såklart bestämma sig för att krascha precis den där gången då du glömt av att spara filen du jobbar med. Kom ihåg att ställa in autospar.

Du och din kund kommer aldrig vara helt överens

Din kund kommer att hata designen du är mest nöjd med och älska den du gillar minst. Som designer är det viktigt att ge kunden många olika alternativ att välja mellan. Var beredd på att kunden förmodligen kommer att tycka precis tvärtom mot vad du tycker.

Du kommer aldrig få filer i formaten du behöver

Som designer jobbar man ofta med Illustrator eller Photoshop. I bästa fall jobbar också klienterna i samma program, i bästa fall. Livet blir i vilket fall mycket enklare när kunden kan skicka filer i ett format du kan hantera. Oftare än inte blir det dock till att tampas med märkliga filformat till obskyra program som ingen använder förutom just din kund.

Tänk också på Murphys lag när du designar

Murphys lag gäller också för designen du strävar efter. Tänk att om människor kan använda din produkt på ett felaktigt sätt så är risken förmodligen stor att de också kommer att göra det. Sträva så långt det är möjligt mot att försöka åstadkomma en produkt som det är nästintill omöjligt att använda på ett felaktigt sätt.

Kom ihåg att vara förberedd på det oförutsägbara. Felen du inte kan förutse är potentiellt de som kan lära dig mest inför framtiden.

dante