Tre enkla principer för att hänga konst

Tre enkla principer för att hänga konst

Det kan vara besvärligt att hänga upp tavlor, posters och andra motiv på väggarna. I alla fall om du inte har någonting att utgå ifrån. I det här inlägget ska jag därför ta upp tre principer som är lätta att komma ihåg som kan hjälpa dig när du hänger upp tavlor.

1. Häng konst från mittpunkten

Tumregeln för vilken höjd du ska hänga konst på är att den ska sitta i ögonhöjd, utgå från ca 1,5 meter. Mät från verkets mittpunkt, inte från ramens undersida. Du kan för övrigt hitta snygga ramar av många olika slag hos https://dearsam.se/, en nätbutik som är perfekt för dig som tycker om att inreda med konst hemma.

2. När du hänger konst ovanför möbler

Om du ska hänga konst ovanför en möbel är det kanske inte möjligt att följa regeln om ögonhöjd. Tumregeln i det här fallet består istället av att få till ett bra avstånd mellan möbeln och konstverket. Utgå ifrån att ramens nederdel ska hänga mellan 15-20 centimeter från möbelns ovansida.

3. Häng varje verk individuellt

Om du ska hänga upp flera tavlor på samma vägg bör du betrakta varje verk individuellt. Det vill säga att du hänger varje enskild tavla i ögonhöjd enligt första punkten ovan.

dante