Neurodesign i hemmet

Neurodesign i hemmet

Ett vackert designat hem gör att både du och dina besökare kommer att trivas och med hjälp av bekväma möbler, rätt belysning och konst som väcker uppmärksamhet och nyfikenhet skapar du ett unikt hem med lång livslängd.

Den som är intresserad av design väljer ofta andra lösningar än de senaste inredningstrenderna och blandar gärna olika stilar och färger för att uppnå rätt känsla. Ibland kan till och med den riktigt modiga använda snygga sexleksaker i hemmet som inredningsdetalj för att skapa den där extra känslan av utropstecken som många designintresserade söker efter. De flesta väljer dock att lägga undan sina sexleksaker från vuxen.se i en byrålåda eller badrumsskåpet för att ha dem nära till hands men utan att besökare behöver se dem.

Neurodesign för ett vackert hem

För att skapa ett vacker hem lönar det sig att ta del av tips och råd från de som har design som sitt yrke. Många designers ger tipset att blanda nytt och gammalt för att skapa ett personligt och levande hem och att även använda speciella tavlor eller annan konst som får besökare att titta en gång extra för att undersöka motivet.

En av de senaste trenderna inom inredning är neurodesign där människors hjärna står i fokus för hur hemmet ska designas på bästa sätt. Genom att kombinera hjärnforskning och inredning går det att ta fram miljöer som både optimerar vårt välbefinnande, hälsa och prestation. Neurodesign beskriver hur den mänskliga hjärnan reagerar på olika miljöer genom att till exempel blodtrycket eller stresshormonet kortisol stiger eller sjunker. Rätt design kan även påverka sömnen och vår psykiska hälsa och genom att välja möbler med rundade hörn istället för vassa hörn blir människor lugnare och mår bättre. Även symmetri påverkar människor positivt liksom jordnära färger och naturmaterial. Lugnare färger skapar färre störande intryck vilket är viktigt för de allra flesta som idag lever i städer med mycket ljud och andra störningsmoment i vardagen. Sovrummet bör vara blått eller grönt enligt neurodesign eftersom dessa färger är starkt kopplade till naturen och särskilt blått är bra eftersom färgen påminner oss om kallare temperaturer vilket passar bra då vi sover bättre i ett svalare sovrum.

Belysning är väldigt viktigt eftersom det påverkar hjärnans del som styr dygnsrytm och därmed hur mycket sömnhormoner som utvecklas. På dagen är det viktigt att få in så mycket dagsljus som möjligt medan hemmet på kvällen bör ha en belysning som kan dämpas och tjocka gardiner som går att dra för så att sömnhormonet melatonin börjar utsöndras. Inred också gärna med mycket växter, särskilt om du bor i en stadsmiljö, eftersom människor genom majoriteten av sin historia bott i naturen och fortfarande mår bra av den. Använd både levande krukväxter, snittblommor och välj tavlor eller textilier med naturmotiv. Textilier är också bra att använda eftersom de dämpar skarpa ljud och därmed gör att akustiken i rummet blir mer harmonisk.

dante