Arbeta som kläddesigner

Arbeta som kläddesigner

Kläddesigner är ett drömyrke för många. Att få sitta och utforma nya kläder som sedan säljs i renommerade klädbutiker som johnells.se är både kreativt och utmanande. Men hur blir man kläddesigner? Räcker det med ett starkt intresse och att lägga ner mycket tid på fritiden, eller krävs det utbildning? Idag pratar många också om branschens hållbarhet, och fler vill skapa både innovativt och hållbart mode. Nya tyger och material är under utveckling, vilket på sikt kommer att förändra klädbranschen i grunden.

Vad gör en kläddesigner?

En kläddesigner (också kallad modedesigner) arbetar med textilier, och omformar dessa till klädmodeller. Ett närliggande yrke är textildesigner. Då arbetar man med att designa mönster till tyger som sedan används för klädproduktion. Dessinatörer eller mönsterritare framställer de mönster som används för att framställa klädesplagg. För att lyckas som designer inom textil krävs det en god känsla för färg och form, men också en förmåga att plocka upp de strömningar som pågår i samhället. En kläddesigner kan arbeta med en företagsledning på ett stort modehus, eller på ett företag som tillverkar kläder. Det är designerns uppgift att skapa nya mönster och modeller, och beräkna mängden material som kommer att krävas för att framställa kläderna. Designern lägger också fram förslag på vilka material som behöver köpas in.

Hur blir man en kläddesigner?

Det går att utbilda sig till kläddesigner på flera olika sätt. Gymnasiet erbjuder estetiska programmet, där man kan gå inriktningen ”Bild och formgivning”. Ett annat alternativ är hantverksprogrammet, där man kan välja att gå ”Övriga hantverk” inom textildesign. Folkhögskolor håller också utbildningar inom kläddesign och närliggande ämnen. Om man föredrar att studera till kläddesigner på yrkeshögskola eller universitet är även detta möjligt i Sverige.

Hållbart mode

Klädbranschen har på senare tid fått kritik för att den inte är tillräckligt hållbar. Det sker dock mycket inom branschen just nu, där man utvecklar nya typer av tyger på oväntade sätt. På senare år har man börjat utveckla läder från ananas, med ett väldigt naturtroget resultat. Tyg som framställs av bambu har den fördelen att den snabbväxande bambun tar upp stora mängder koldioxid ur atmosfären. Bambustammens insida skapar ett mjukt tyg som känns flexibelt mot huden, och som anpassar sig till bärarens kroppstemperatur. En annan nyhet är tyg av spindelväv, vilket framställs genom odlingar i laboratorier. Tråden från spindelsilke är naturligt stark och elastisk, och kan användas i stället för traditionell bomull och silke.

För att minimera sitt koldioxidavtryck kan man också köpa klädesplagg med god kvalitet, vilket gör att plagget får en lång livslängd. När plaggen inte passar i garderoben längre går det bra att skänka dem till verksamheter som säljer begagnade kläder till välgörande ändamål. Klädesplagg av god kvalitet och med intressanta märken är särskilt uppskattade, eftersom de inbringar mer pengar till verksamheten.

dante