Design från vårt grannland i öst

Design från vårt grannland i öst

Visste du att det inte bara är Sverige som är känt för god design och många kända formgivare? På andra sidan Östersjön finns minst lika många skäl att tala om internationellt genombrytande design och formspråk som verkligen talar det nordiska ljuset. Förmodligen har du hört namnen i denna lista och vet mer om Finsk design än du först trodde.

Alvar Aalto

En av vår tids största designer och formgivare här i norden, kommer ifrån vårt grannland Finland. Alvar Aalto är fortfarande en av Finlands mest kända formgivare och var även en av pionjärerna inom samtida arkitektur. Under 1900-talets första hälft hade han ett unikt formspråk och under hans karriär designade han alltifrån möbler till inredningen i konsertsalar. Som arkitekt ritade han många olika sorters hus. Aalto var funktionalist och ville att designen skulle vara enkel och hållbar.

Artek

Alvar Aalto var med och grundade detta finska inredningsföretag 1935, som fortfarande har sin huvudbyggnad i Helsingfors. I möbelsortimentet ingår många designklassiker, exempelvis de pallar som Alvar Aalto blivit så känd för. Artek öppnade 2016 sin största butik på Centralgatan i Helsingfors. Butiken har två våningar och innehåller inte bara Artekprodukter utan designade produkter från olika märken. Här finner man alla möjliga klassiska kreativa produkter. Vill man inte åka till Helsingfors, finns poscapennor från Uni på HLStore.com på närmare avstånd.

Iittala

120 kilometer ifrån Helsingfors grundades Iittala glasbruk 1881 (Iittala skrivs med två i:n och uttalas i-talla, det börjar alltså inte på ett L, som man kan förväxlas att tro). Glasbruket har fortfarande kvar sin verksamhet och har gjort sig kända för den så kallade Alvar Aalto vasen eller ”Savoy-vasen”. Kommer du över en sådan då du besöker en loppis, ska du absolut slå till!

Arabia

Många svenskar har väl hört talas om finländarna och deras Muminmuggar. Den dyraste såldes för inte så länge sedan för 85 000 kr, så visst har de fått ett värde här i norden. Arabia är ett av Finlands mest ansedda varumärken. Många framstående formgivare har ritat sina inredningsföremål hos dem, och nu finns snart en 140 år lång historia av att tillverka bruksföremål i keramik till människors hem. En klassiker du kan hålla utkik efter (främst på loppisar) är servisen Kilta. Den är designad av Kaj Franck.

Marimekko

Grundat 1951 är Marimekko säkert bekant för de svenska konsumenter och designintresserade. Främst för sina originella färger med mönster. Nästan alla i Finland har ett plagg eller åtminstone en textil eller väska från Marimekko. Företaget slog igenom med sin design på 1960 talet då Jacqueline Kennedy offentligt hade på sig kläder från företaget. Varje år på våren har Marimekko en modeuppvisning med fri entré i Esplanadparken i Helsingfors. Det lönar sig att ta båten över till Finland och se detta klassiska designmärke representera sig själva i det vackra vårljuset.

Ett tips är att besöka deras Outlet butik och där fynda och inspireras av deras tyger och kläder.

dante