Bildesign

Bildesign

Det krävs både konstnärligt öga och teknisk kunskap för att åstadkomma god bildesign då nya konceptbilar utvecklas. Designen kring en bil är i huvudsak uppdelad i tre olika sektioner. Exteriören som innehåller själva det yttre utseendet på bilen, linjedragningen och formen, interiören som behandlar hur det ser ut inne i bilen, exempelvis kontrollpanel och sist så finns det alla tillbehören. I alla moderna bilar, exempelvis Mitsubishis laddhybrid syns tydligt hur de olika områdena samverkar smakfullt med varandra och det är nästa alltid helheten som utgör om resultatet är lyckad design eller inte.

Från skisser till 3D

När själva formen utvecklas jobbar designern ofta med enkla linjedragningar till en början för att ta fram någon form av koncept. De första skisserna är ofta ett långt steg ifrån hur det slutgiltiga resultatet blir, och handlar med om att överdriva och dra ut alla möjligheter till sin spets. Skisserna övergår sedan till 3D modeller i datorn där formen digitalt skulpteras fram och anpassas för att fungera med tekniken och mekaniken som driver själva bilen. Interiören tas fram och har till uppgift att placera ut all inredning på ett kärnfullt sätt och även respektera aspekter som god ergonomi och känsla för varumärket. Det finns många olika plan i designen som en konsument knappt tänker på, men som det har lagts ned mycket möda på. Det kan handla om alltifrån hur en bildörr låter när den stängs till hur ratten känns i handen. Det visuella är bara en del av interiörens och exteriörens helhet men kanske det som säljer en bil vid första anblicken.

Tillbehören

Många bilköpare vill ha möjligheten att själva forma sina bilar och även utrusta dem för deras egna behov. Tillbehören är även de designade och när en konceptbil tas fram, tar färgdesignern ut alla färger som bilen ska erbjudas i. Även olika val av textilier, både i färg och struktur tas fram och olika tillval i form av smarta förvaringslösningar. Designteamet arbetar även med hur bilen uppfattas på avstånd, om den ska se ”sportig” ut eller inge en mer trygg vardaglig känsla. Det är viktigt att alla delar följer samma linje för att helheten ska gå i den riktning man vill, och även namnet på bilen, kan ge en viss hint av känslan man försöker förmedla.

Trender

Många trender förekommer inom bildesign och biltillverkarna är inte sena att ta efter varandra. Det har den senaste tiden handlat om att exempelvis byta ut plasten i interiören mot ädelträ och använda exklusiva material som karbon och borstad aluminium. Trender är ofta sådant som går i vågor och även priset på bensin påverkar hur stora bilarna är, och vad biltillverkarna väljer att fokusera på. Ofta erbjuder man en serie bilar med olika egenskaper för att nå ut till en så bred konsumentgrupp som möjligt.

dante