Allt om glasbruket i Kosta

Allt om glasbruket i Kosta

Glasblåsning är en anrik konst i Sverige och det finns knappast något glasbruk som representerar detta så bra som Kosta Boda. Det ligger i Lessebo kommun i Småland i orten med samma namn som bruket. Just denna region brukar faktiskt kallas för glasriket eftersom det ligger så många glasbruk här. Idén till glasbruket föddes redan på 1700-talet så det är en anrik verksamhet vi har att göra med. Idag har man inte bara ett glasbruk utan även ett stort och lyxigt hotell som är fullt av kreationer från bruket och dess kända designers. Att ta en weekend hit är alltså ett måste för den som älskar design och speciellt glas.

Se produktionen på nära håll

Om du besöker Kosta har du möjligheten att upptäcka produktionen med egna ögon. Det har öppet året om och du kan när som helst komma in och se hur det går till. Om det är något som stavas svenskt hantverk så är det verkligen Kosta Boda. Du får se produktionen vid ugnarna och lär dig mer om alla de kreationer som går att köpa idag. Det finns även en utställningshall där du kan spana in några av de mest kända verken genom tiderna. Självfallet kan du även köpa med dig en eller flera produkter hem om du skulle önska. De kommer garanterat att bli fina inredningsdetaljer i ditt hem.

Kosta Boda är produkter som går i arv i generationer

Ett glasverk från Kosta Boda är säkerligen ingen dussinprodukt utan snarare motsatsen. Om du har en sådan kan den utan problem gå i arv till dina barn och barnbarn. Det är också en perfekt present att ge bort vid speciella tillfällen som födelsedagar och konfirmation. I deras sortiment finns flera olika serier med glas, vaser och ljuslyktor, bara för att nämna några exempel.

dante